1. BeLife Werkt
    2. Nieuws BeLife
    3. Vitaliteit op de werkplek: goed voor jou en de planeet

    Vitaliteit op de werkplek: goed voor jou en de planeet

    De gezondheid en het welzijn van mensen zijn nauw verbonden met de gezondheid van de aarde. Dit vormt de kern van Planetary Health, een beweging waarbij wetenschap, politiek, bedrijfsleven en burgers samenwerken voor een gezonde toekomst van onze planeet. Het mooie is dat gezonde keuzes thuis en op de werkplek ook goed zijn voor de planeet.



    Bijdragen aan Planetary Health 

    “Veel problemen die momenteel spelen, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, milieuvervuiling, ontbossing en erosie, brengen gezondheidsrisico’s met zich mee”, zegt Giny Norder (bedrijfsarts Arbo Unie concern). “Van hittestress tot infectieziekten, chronische ziekten, mentale klachten en zelfs oorlogen. Die risico’s worden steeds moeilijker beheersbaar naarmate de wereldbevolking groeit, zeker met onze huidige leefstijl. Eigenlijk is de boodschap heel simpel: als we goed voor onszelf zorgen, zorgen we ook goed voor onze planeet. En dat is letterlijk van levensbelang: de aarde heeft ons niet nodig, die draait al miljarden jaren terwijl wij in die tijdschaal nog maar net komen kijken. Maar wij zijn wél afhankelijk van de aarde. Met een gezonde werkplek en een gezonde leefstijl kunnen we gigantisch bijdragen aan de gezondheid van de planeet.”

    Keuzes die jouw gezondheid en de planeet bevorderen 

    De vijf leefstijlfactoren die je gezondheid het meest beïnvloeden, zijn bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Voor al deze factoren geldt dat gezonde keuzes ook bijdragen aan Planetary Health.

    Duurzaam bewegen 

    • Ga te voet of met de fiets in plaats van de auto. Voor korte afstanden is de gewone fiets beter dan de elektrische. Dit is goed voor je gezondheid en vermindert CO2-uitstoot. 
    • Werkgevers kunnen bijdragen door groen vervoer te stimuleren voor woon-werk- en werk-werkverkeer, en bijvoorbeeld het gebruik van trappen en lunchwandelingen aan te moedigen. 
    • Voor lange afstanden is het openbaar vervoer een goede optie, wat ook minder uitstoot veroorzaakt dan de auto en je beweging geeft (van en naar het station of halte).

    Rookvrije werkomgeving 

    • Iedereen weet wel dat roken slecht is voor je gezondheid, maar het is ook heel schadelijk voor het milieu. Elke sigaret brengt, van productie tot consumptie, ongeveer 14 gram CO2 in de lucht. De tabaksindustrie is verantwoordelijk voor zo’n 80 miljoen ton CO2-uitstoot. 
    • Sigarettenpeuken vervuilen het milieu met giftige en kankerverwekkende stoffen. Eén sigarettenpeuk kan 1000 liter water vervuilen. Ook ontstaan er nog regelmatig bosbranden door nog gloeiende peuken. 
    • Help je medewerkers dus te stoppen met roken. Dit is niet alleen goed voor hun duurzame inzetbaarheid, maar ook voor de planeet.

    Alcohol en uitstoot

    • Drinken met mate (of niet), helpt de natuur ook een handje. Hoewel alcohol een natuurproduct is, gaat de productie van drank gepaard met enorm veel CO2-uitstoot. De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door sterke dranken, door het distillatieproces dat veel energie kost: 3700 gram per liter. Witte wijn zorgt voor 1720 gram per liter. 
    • Het gezondst voor jezelf én de planeet is kraanwater. Hiermee reduceer je de CO2-uitstoot tot 1 gram per liter. Kies je voor water uit een petfles, dan is dat 100 gram.

    Gezonde voeding voor mens en milieu

    • Superprocessed foods, die ongeveer 80% van de supermarktproducten uitmaken, blijken superongezond. Er is een verband tussen het overmatige gebruik van deze voedingsmiddelen en obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. 
    • Kook zelf met verse producten, het liefst uit de regio of eigen land. Dit geldt ook voor bedrijfsrestaurants, en vermindert daarbij ook transportuitstoot. Op foodfootprint.nl kun je ingrediënten vergelijken qua energieverbruik, waterverbruik en benodigde landbouwgrond. 
    • Minderen met vleesconsumptie helpt ook: de milieu-impact is groot en rood en bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en kanker.

    Ontspanning in een groene omgeving 

    • Bewegen is een goede manier om te ontspannen en bij te dragen aan Planetary Health, vooral als dit autorijden vervangt (en het liefst in de natuur). 
    • Een groene omgeving nodigt andersom ook uit tot beweging en ontspanning en speelt een rol bij de vermindering van overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
    • Onderzoekers zien een positief verband tussen groen en hoe lang mensen leven, het geboortegewicht van baby’s en de werking van het immuunsysteem. 
    • Een groene werkplek zorgt voor een betere werksfeer, vermindert stress en kan de sfeer met wel 58% verbeteren. Zo'n werkplek kan gecreëerd worden door het plaatsen van planten, bijvoorbeeld. 

    Meer weten?

    Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@belife.nl. We helpen je graag!

    Deel deze pagina