1. BeLife Werkt
    2. Nieuws BeLife
    3. Meer bewegen begint met minder zitten

    Meer bewegen begint met minder zitten

    Lichamelijke inactiviteit. Klinkt niet direct levensbedreigend, toch? Dan beweeg je gewoon wat minder, no big deal. Of toch wel? Lichamelijke inactiviteit is de tweede doodsoorzaak in de westerse wereld. Tijd om in beweging te komen!

    wandelen

    Nu even niet

    In beweging komen en blijven blijkt voor veel mensen knap lastig. Hoewel de meesten van ons het nut van bewegen kennen, wordt het nog veel te weinig gepraktiseerd. Allerlei redenen liggen hieraan ten grondslag. Gebrek aan tijd en te moe voelen om te sporten zijn veelvoorkomende belemmeringen. Toch kun je je afvragen hoe terecht deze redenen of excuses zijn. Meer bewegen begint namelijk niet per se bij het aantrekken van sportkleding of het afsluiten van een sportabonnement. Het begint bij het besef dat bewegen overal is, binnens- en buitenshuis. Bij het besef dat je altijd een keuze hebt tussen lift of trap, voor de deur parkeren of 200 meter verderop, en tussen uitslapen of een ommetje maken.

    Beweegwissels

    Nadenken over wanneer op de dag jij bewust kunt kiezen voor beweging is een mooi begin. Bijvoorbeeld door het toepassen van beweegwissels. Dit doe je door een inactieve gewoonte in te wisselen voor een actief beweegmoment. Bijvoorbeeld een lunchwandeling in plaats van een zittende lunch. Of boodschappen op de fiets doen in plaats van met de auto. 

    Zie het net zoals een gezonde eetwissel waarbij jij je witte broodje vervangt door een volkoren broodje, je in plaats van een hamburger een bonenburger eet of je koek vervangt door een banaan. Door gezonde keuzes te maken in je dagelijkse routine creëer je een duurzamer effect op jouw gezondere leven.

    Daarnaast kun je beweegwissels ondersteunen met zogenaamde implementatie-intenties, ook wel ‘als-dan’-plannen genoemd. Een term die afkomstig is van onderzoeker Peter Gollwitzer. Hij ontdekte dat de kans op het uitvoeren van een gedragsvoornemen sterk toeneemt wanneer we vooraf beschrijven hoe en in welke situatie we ons gedrag zullen implementeren.

    Door het koppelen van een ‘als-dan’-voornemen aan een bestaande gewoonte, doorbreek je oude patronen en vergroot je de kans om het nieuwe gedrag langer vol te houden. 

    Voorbeelden ‘als-dan’-plannen tijdens werkdag

    1. Als ik een online vergadering afsluit, dan sta ik op voor een rondje door het huis.
    2. Als ik wacht op de koffie, dan zak ik 10 keer door mijn knieën.
    3. Als ik naar het toilet ga, dan doet ik dat op de bovenste verdieping.
    4. Als ik ga bellen, dan doe ik dat staand of lopend.
    5. Als ik laptop dichtklap, dan maak ik buiten een ommetje.

    Meer informatie?

    Wil je weten hoe BeLife jouw organisatie en medewerkers kan helpen bij meer bewegen? Neem een kijkje op onze pagina Energiek bewegen of neem contact op via info@belife.nl.

    Deel deze pagina

    Terug naar overzicht